Nota: aquest document és un annex de «Dades, metodologia i recursos de la secció d’Estudis de Gènere» i s’hi apliquen totes les seves condicions.

Enllaç permanent: http://jmporquer.com/wp-content/uploads/2021/01/EdG-Indicacions-fanzine_B4_20-21_Joan-Miquel-Porquer_REV.htm

 

— Context de treball: fanzine

 

Segona activitat de la secció:

Arribat el darrer tram de quadrimestre, es planteja la segona activitat d’avaluació de la secció d’Estudis de Gènere: l’elaboració d’un fanzine que reculli algun dels temes, aportacions i/o debats sorgits que hagin resultat motivadors per una persona o grup. Ara bé, de què parlem quan diem fanzine?

 

«Seguramente muchas veces te hayas encontrado mirando fanzines, revistas o similares en algún lugar y te hayas preguntado: ¿pero esto es un fanzine? Normalmente las dudas respecto a qué es y qué no es un fanzine vienen “por la parte de arriba”, es decir, cuando el artefacto en cuestión se ha sofisticado y ya no es “sólo” unas fotocopias grapadas. Es verdad que el mundo del fanzine ha ido “refinándose” a medida que el acceso a una tecnología cada vez más compleja y que ofrece una mayor gama de posibilidades se ha ido abaratando. Lo mismo que antes de los años 70, momento de generalización de la fotocopiadora, la tecnología limitaba en forma y cantidad las publicaciones, hoy en día estas limitaciones son cada vez menores.

Lo que quiero decir con todo esto es que a medida que la tecnología ha ido avanzando el concepto de lo que es un fanzine se ha ido ampliando y por tanto definir con exactitud una sola tipología de fanzine es prácticamente imposible. El fanzine clásico sería aquella publicación fotocopiada, doblada y grapada, pero a partir de ahí, las opciones son infinitas. Hablando con amigas una vez llegamos a la conclusión de que es un fanzine si su autorx quiere que así sea. Y es que personalmente creo que lo que realmente define qué es o qué no es un fanzine no es tanto su dimensión formal como la ideología que hay detrás. […] En resumen, un fanzine es más una manera de ver el mundo que un objeto en sí mismo.» (Galaxina, 2017, «3.¿Y qué es un fanzine?»)

 

La utilització del fanzine com a format de la segona activitat de la secció d’Estudis de Gènere no és gratuïta en l’àmbit teòric. El podem entendre com un medi on no «existeix» una forma correcta d’actuar, on les categories i les formes conflueixen de manera crítica i marginal, i on prima la veu de la persona que el realitza sense importar si el que diu està «bé» o «malament»:

 

«Los fanzines son “la quintaesencia de lo amateur” y los conocimientos, las capacidades, el virtuosísimo o la profesionalización se vuelven secundarios. Se pone en valor la idea de que cada uno puede crear lo que quiera, esta será la idea fundamental de la ética DIY (Do it yourself/Hazlo tú mismx) que nos estimula a crear nuestra propia experiencia cultural.» (Galaxina, 2017a, p. 13-14).

 

És, també, un mitjà que obliga a posicionar-se i a discutir amb el públic, sigui a cara descoberta o des de l’anonimat. Però sempre des de l’afecte:

 

«Cuando hice un zine sobre hacerme una vasectomía en 2003, tuve la posibilidad de compartir la experiencia con un montón de individuxs que estaban periféricamente interesadxs en el tema; muchos incluso me escribieron para contarme sobre su propia experiencia con el procedimiento. Cuando escribí un zine sobre el movimiento de independencia de Puerto Rico, recibí numerosas respuestas de antiguxs miembrxs y de admiradorxs del mismo, así como de personas que no lo conocían  o que no tenían ni idea de que su líder había sido asesinado recientemente por el FBI. Si alguien se toma la molestia de responder a algo que has escrito en un zine, lo hace desde el amor, el respeto y el deseo de conectar, incluso si es para hacer una crítica constructiva.» (Biel i Brent, 2017, p. 10-11)

 

En definitiva, una excusa per compartir allò que ens mou i per trobar afinitats –inclòs en temps de pandèmia–:

 

«Tradicionalmente dominado por hombres blancos y heterosexuales, el mundo del zine ha progresado de tal forma en la que múltiples colectivos históricamente marginados pueden ejercer su voz. […] El fanzine es una forma genial de conectar con la gente y compartir ideas afines alrededor del mundo sin tener que conocerse en persona.» (Villegas, 2018, p. 14)

 

Sobre compartir-lo en temps de pandèmia:

La idea original d’aquesta activitat era que, l’últim dia de la secció, es presentaven a classe diferents propostes de fanzines i cadascun/a en rebia un exemplar. Aquell dia, tothom marxava a casa amb una petita col·lecció  d’autoedicions sobre Estudis de Gènere. Aquest curs, per mor de la situació sanitària, finalment no ens podem trobar a classe i es perd aquest component d’acumulació. Tanmateix, penso que hi ha potencial encara per compartir públicament i per obligar-nos a treballar en temps digitals en format físic, objectual.

 

Per no caure en el recurs de la publicació a Instagram o de penjar un PDF a plataformes com Issuu, la proposta per presentar cadascun dels nostres fanzine recau en elaborar un vídeo simple de «lectura en veu alta», un read-aloud audiovisual, que ens permeti compartir el nostre treball allotjant-lo en un servidor de vídeo online –a l’estil de com hem fet amb les ponències virtuals­–. Entre altres orígens, la idea esdevé pel treball del desaparegut grup Have a Nice Book, compost per Salva López, Yosigo i Laia Sabaté. La proposta d’aquest col·lectiu feia accessible al públic llibres de fotografia de difícil obtenció o de tiratge reduït a través de l’enregistrament en vídeo de la seva «lectura» visual: sobre un fons neutre i amb una càmera zenital, amb música de fons, unes mans anaven passant a un ritme determinat les pàgines dels llibres, que quedaven accessibles per la posteritat.

 

 

— Indicacions generals de treball

 

Objectiu de l’activitat principal:

Desenvolupar, individualment o en grup, una edició zine lliure sobre una de les temàtiques, conceptes o objectes tractats a la secció d’Estudis de Gènere, i presentar-lo a través d’un read-aloud («lectura en veu alta») en forma de vídeo digital.

 

Condicions generals:

·      S’haurà de produir un objecte físic editat (fanzine, perzine, artzine, edició d’artista), i compartir-lo en un vídeo de read-aloud que es pugui allotjar públicament en una plataforma de vídeo perquè tot el grup hi pugui accedir. El read-aloud s’haurà d’acompanyar d’un text resum del zine, a tall de descripció de vídeo.

·      Es pot treballar de manera individual o en grup, indistintament del grup amb què s’hagi treballat per la ponència virtual.

·      L’extensió i format de l’objecte editat és lliure. La longitud del read-aloud no pot superar els 10 minuts si no és per motius justificats. El text de descripció no pot superar les 100 paraules.

·      S’haurà d’entregar per correu electrònic al docent (joanmiquelporquer@ub.edu): 1) Document de vídeo read-aloud preparat per allotjar a una plataforma de vídeo; 2) Text de descripció-resum de l’edició, 3) Si escau, document PDF de l’edició per poder-lo consultar en cas de dubte.

·      Tot el material haurà de lliurar-se no més tard del 24 de gener de 2021 a les 23:59 hores. Passat aquest límit, no s’acceptaran entregues.

·      Seguint amb l’esperit original del treball, el material s’haurà de compartir amb la resta del grup classe de manera obligatòria.

 

Valoracions addicionals:

·      El read-aloud és una eina perquè el públic tingui accés al nostre treball, no l’objecte del treball en si. En aquest sentit no es tindrà en compte el seu valor estètic sinó la seva capacitat d’informar sobre el zine que hàgim produït. El que és important és tractar de traspassar el valor físic i de compartir el fanzine a un format de vídeo digital. Podeu fer la seva narració en silenci, amb un fil musical adequat o ajudant-vos de la vostra veu.

·       Si voleu que el material que compartiu amb el públic classe sigui anònim, només caldrà que el docent en sàpiga l’autoria.

 

 

— Procés de treball

 

Producció del fanzine:

1.     Trieu un tema o concepte que us hagi interessat (apassionat) en l’àmbit de la secció d’Estudis de Gènere: en el text que heu treballat per la ponència virtual, en algun dels textos o referències que han sorgit o en les reflexions de les vostres companyes i els vostres companys.

2.     Apropieu-vos de la temàtica: reflexioneu en veu alta, llegiu i escriviu el que penseu, parleu amb companyes i companys (des de la virtualitat)

3.     Recopileu material: escriviu text i produïu imatges, recopileu i arxiveu cites, referències, mèms...

4.     Seleccioneu un format físic: full simple, llibret plegat, edició d’artista...

5.     Produïu una conclusió o conclusions: sumeu tema, reflexió material i format per fer una edició lliure.

 

Postproducció del fanzine i read-aloud:

Per tal de compartir el vostre fanzine en temps de pandèmia...

1.     Graveu un vídeo on mostreu la vostra publicació (read-aloud visual): feu un clip de vídeo zenital o frontal on llegiu el vostre zine per la càmera i pel públic. Utilitzeu la vostra webcam o càmera mòbil i editeu-ho el just perquè no hi hagi preses falses. El que és important és el fanzine i com es mostra.

2.     Redacteu una descripció del vostre zine: resumiu en no més de 100 paraules el contingut o esperit de la vostra autoedició, per acompanyar el seu read-aloud.

3.     Produïu un PDF dels vostres continguts: exporteu un document digital, escanegeu, fotografieu...

4.     Difoneu: envieu aquest material al docent perquè el pugui allotjar i que el vegi la resta del grup de classe. Pengeu-lo, si voleu, també vosaltres.

 

 

— A tenir en compte: verbs d’acció

 

Tingueu en compte els verbs d’acció que ja vàreu treballar amb la ponència virtual i afegiu-hi els següents…!

 

A escala conceptual...

·      Concretar: Tractem un tema general o només una qüestió en particular d’aquest tema?

·      Apropiar: Com ens apropiem dels continguts? Què és de veritat el que volem explicar als demés?

·      Signar: Com actuem com autors del nostre fanzine? Ens mantenim a l’anonimat? Si és col·lectiu, ens dividim en diferents seccions o l’escrivim en grup?

·      Suprareciclar: Podem utilitzar material que ja hem produït (en aquesta assignatura, en altres o fora de l’àmbit acadèmic) per complementar el que volem dir? 

 

A escala pràctica...

·      Buscar: Quins referents formals podem prendre (a la xarxa, a les llibreries de referència, a les biblioteques)? Quina estètica tindrà (exquisida, trash)?

·      Fer: Com escriurem (a mà, a màquina, retallant i enganxant)? Com dissenyarem (a lo «bonzo», prenent exemples)? Com maquetarem (Word, Indesign, a mà)? Quin format tindrà (petitíssim, gegant)? Com enquadernarem (plegat i grapat)?

·      Produir: Quins recursos de guerrilla podem trobar per poder produir el zine de forma física (fotocopiadora, impressora casolana, transfer, estampat, retallat)? Què ens pot costar i què podem gastar?

·      Difondre: Podem fer més d’un exemplar físic per regalar-lo o intercanviar-lo amb amistats, companyes i companys? Podem compartir els PDF o read-aloud de la nostra edició? Podem enviar-los a arxius físics o digitals?

 

 

— Referències

 

Sobre el món del zine...

Reviseu la bibliografia referenciada en aquest document:

·      Biel, Joe i Brent, Bill (2017). Make a Zine. Start Your Own Underground Publishing Revolution. Portland (OR): Microcosm Publishing

·      [Destacat] Galaxina, Andrea (2017). Haz un fanzine, empieza una revolución. Madrid: Bombas para desayunar

·      Galaxina, Andrea (2017a). ¡Puedo decir lo que quiera! ¡Puedo hacer lo que quiera! Una genealogía incompleta del fanzine hecho por chicas. Madrid: Bombas para desayunar

·      Villegas, Gemma (2018). Fanzine Grrrls. The DIY Revolution In Female Self-Publishing. Barcelona: Instituto Monsa de Ediciones

 

Sobre la història i els usos del zine en xarxa...

·      Investigueu el fons de La Fanzinoteca (http://fanzinoteca.net/)

·      Visiteu la completa web de Mon Magan (https://www.monmagan.com/fanzines/) i el seu metratge Grapas. Un documental sobre fanzine

·      Recupereu la figura d’Ulises Carrión (https://www.museoreinasofia.es/exposiciones/ulises-carrion)

 

Per fullejar zines i edicions d’artista...

·      Fatbottombooks (https://fatbottombooks.com/)

·      Odd Kiosk (https://www.instagram.com/oddkiosk/?hl=es)

·      El Lokal (https://ellokal.org/)

 

Per agafar idees de com fer read-aloud d’edicions d’artista...

·      Smart Photo Vault (https://www.youtube.com/c/TheSmartPhotoVault/videos)

·      Unobtainium Books (https://www.youtube.com/channel/UC3P1qQ2m48HjYKSBZljwLUw/videos)

·      Storyline Online (https://www.youtube.com/c/StorylineOnlineSAF/videos)

·      ...o busqueu el concepte en el vostre servidor de vídeos habitual!

 

Per composar els zines amb recursos de programari lliure...

·      Libreoffice – Processament de text (https://es.libreoffice.org/)

·      Scribus  – Maquetació editorial (https://www.scribus.net/)

·      Inkscape – Edició vectorial (https://inkscape.org/es/)

·      GIMP – Edició d’imatge (http://www.gimp.org.es/)

·      Shotcut – Edició de vídeo (https://shotcut.org/)

·      IlovePDF – Edició de Portable Data Format (https://www.ilovepdf.com/es)